[quake2] Quake2 crackling sound

Jay Dolan jasonthomasdolan at yahoo.com
Wed Aug 16 07:59:15 EDT 2006

--- Christian Brandt <brandtc at psi5.com> wrote:

> I use Ubuntu 0606 on a intel-810 System (chipset,
> sound, video, etcpp,
> all intel 8xx).
> All my games run very nice (OpenTTD, Gnome-Games,
> TyrQuake1) and have no
> problems with the sound, though I often have to kill
> the Sound-Daemon
> esd. Except Quake2.
> When playing Quake2 I have lots of soundproblems.
> With the
> Ubuntu/Quakeforge-Quake2 port I have heavily
> stuttering sound.  With the
> Icculus Port I had more success - the binaries have
> stable sound but
> very bad quality sound quality and don't display a
> target-cross. My own
> compilation has only the sound-problem:
> The sound of the sdlquake2 binary crackles a lot and
> has some sort of
> echo with crackling. All in all not very funny. The
> quake2 binary has no
> sound at all.
> Also doing something like echo "sdlquake2 0 0
> direct" >/dev/asound/...
> doesn't help.
> I am really not sure what to do next.


Icculus has a slightly dated version of the Alsa sound
driver I've written for Quetoo.  You could try
building that by editing the Icculus Makefile.  Even
better, you could grab the latest snd_sdl.c and
snd_alsa.c from Quetoo and merge them to the Icculus
trunk.  Both recieved a bit of attention a few months
ago, and are in what I would consider very good shape
right now.

Quetoo's source can be browsed here:

Hope this helps,

Jay Dolan
Software Engineer, Systems Analyst
Windmill Cycles, Inc.

Do You Yahoo!?
Tired of spam?  Yahoo! Mail has the best spam protection around 

More information about the quake2 mailing list