[quake2] quake2 fps problems, gamma, alsa and mouse

Anders Storsveen wakko at generation.no
Sun Nov 6 12:03:37 EST 2005

Anders Storsveen wrote:

>I'm having some weird problems, with quake2-qmax I have a stable fps
>right under the cl_maxfps var, however in regular quake2 I got like
>60-70 fps max! that's really weird, isn't the entire difference between
>qmax and regular some textures?
>It's really weird! I have an ati 9700 card.
>Also the mouse is really weird in glx-mode, it's some kind of negative
>acceleration, when I move it real slow it goes the wrong way, until I
>turn up the speed just a little, it comes to a stop and then goes the
>right way. It's really problematic!
>and the last thing is that the gamma mode is different in sdl and glx, I
>have noticed and posted about this before. I think it's the gamma method
>it uses, glx uses desktop gamma/hw-gamma somehow, which is very nice and
>crips. while SDL uses software-gamma/brightness, which washes out the
>colors and is horrible!
>also I get alsa buffer underuns now, which makes my sound go in a loop,
>and I get 13-15fps in the game, If I do s_initsound 0 and snd_restart
>the game goes back to normal!
>It would be fantastic if someone could look into this and fix it, it's
>also the only problems I'm having, and the game would be perfect if this
>would work!

Ok, I've been testing a little more on the mouse issue, when I turn on
dgamouse the mouse in glx mode works again. I've been checking out the
sourcecode, and the mouse code is really weird in most cases, this is
for glx's non-dga mousehandling..

            mx -= ((int)event.xmotion.x - mwx) * 2;
            my -= ((int)event.xmotion.y - mwy) * 2;
            mwx = event.xmotion.x;
            mwy = event.xmotion.y;

            if (mx || my)
              dowarp = true;


  int mwx = vid.width/2;
  int mwy = vid.height/2;

I think there might be some rounding errors here, since widht and height
divided by two isn't the excact center...

also, I still don't get why it's hard to fix hardware gamma in sdlmode
when it works nice in glxmode...

and lastly newest cvs is really b0rked, any button I press in console
scrolls one line up :P

More information about the quake2 mailing list